Türkiye, El Salvador, Papua Yeni Gine, Tunus, Tanzanya, Togo, Gabon, Cezayir, Uganda, Angola ve Irak’ın Gerisinde Yer Alıyor

Posted by

Dünya genelinde demokrasiye yönelik endişeler artmaya devam ediyor. Bertelsmann Vakfı’nın bugün yayımladığı 2024 Dönüşüm Endeksi (BTI) raporu, demokratik ilkelerin gerilediği ve kötü yönetilen devletlerin sayısının arttığına dikkat çekiyor.

OTOKRASİ YÜKSELİYOR

DW Türkçe’nin haberine göre BTI Endeksi’ne göre, son iki yılda demokratik olarak nitelendirilebilecek ülkelerin sayısında azalma görülürken, otokratik rejimlere sahip ülkelerin sayısında artış yaşandı. 137 gelişmekte olan ülkenin incelendiği rapora göre, 63 ülke demokratik ilkeleri benimserken, 74 ülke otoriter yönetimler altında bulunuyor.

YÖNETİŞİM PERFORMANSI DÜŞÜK

Devletlerin yönetişim performansı da endişe verici bir şekilde düşüyor. Rapora göre, kötü yönetim demokratik kurumlara olan güveni erozyona uğratıyor ve reformları savunanlar giderek dışlanıyor. Hükümetlerin hesap verebilirliği zayıflıyor ve politika eleştirileri giderek daha zor hale geliyor.

TÜRKİYE’DE OTOKRASİNİN YÜKSELİŞİ

BTI Endeksi’ne göre, Türkiye de otokrasi eğilimindeki ülkeler arasında yer alıyor. “Ilımlı otokrasi” olarak sınıflandırılan Türkiye’de demokratik kurumlar erozyona uğruyor ve liderlik tarzı giderek otoriterleşiyor. Türkiye, 10 üzerinden 4,23 puanla “ılımlı otokrasi” kategorisinde değerlendiriliyor.

Türkiye, Singapur, El Salvador, Papua Yeni Gine, Tunus, Tanzanya, Togo, Gabon, Cezayir, Uganda, Angola ve Irak gibi ülkelerin de gerisinde yer alıyor.

Raporda, El Salvador, Guatemala, Mozambik, Nikaragua, Tayland ve Uganda’da olduğu gibi Türkiye’de de en önemli demokratik kurumların erozyona uğramasının otokratik yönetimlerin inşasını kolaylaştırdığı kaydediliyor.

EKONOMİK SORUNLAR

Türkiye’nin ekonomik dönüşüm performansı da endişe verici. Son iki yılda ülkenin ekonomik performansında düşüş gözlemlenirken, enflasyon oranları üç haneli rakamlara kadar yükseldi. Tek adam rejiminin ekonomi ve yönetişim konularındaki karar alma sürecinde zayıflıklar gözleniyor.

BTI RAPORU’NA GÖRE TÜRKİYE

Türkiye’nin iyi yönetişimden uzak olduğu ve demokratik kurumlarda oydaşmanın erozyona uğradığı belirtiliyor. Hükümetin isteksizliği uluslararası iş birliğini zorlaştırırken, Türkiye’nin dar yönetim anlayışının sistemik sorunlara ve yanlış ekonomi politikalarına örnek olduğu vurgulanıyor.

Bertelsmann Vakfı’nın Dönüşüm Endeksi raporu, dünya genelinde 137 ülkenin durumunu ışığında kaleme alınıyor ve 2021 ile 2023 arasındaki dönemi kapsıyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir